Webinar : FvA Actueel: Het belang en de Impact van de onafhankelijk adviseur

dinsdag 24 november 2020 om 15:30

Tijdens het webinar op 24 november aanstaande gaat Bert Sonneveld. voorzitter Federatie van Assuraniteclubs, na het vertonen van een videoboodschap van minister Wopke Hoekstra van Financiën, in gesprek met ‘het veld' over het belang en de impact van onafhankelijk financieel adviseurs. Hoe kijkt de minister en hoe kijken wij terug op het provisieverbod en wat moeten we nu met actieve transparantie? Maar ook het – voor de leden van de Federatieclubs belangrijke – onderwerp om de PE af te schaffen door PA op te waarderen, komt aan bod. Kortom een pittig gesprek met ‘het veld’.

 

Sinds het uitbreken van de coronacrisis – en het niet kunnen organiseren van fysieke bijeenkomsten – ondersteunt de Federatie de aangesloten assurantieclubs door het verzorgen van webinars. Over de eerste twee webinars schreef de vakpers enthousiast. Onder andere: ‘Eerste webinar Federatie van Assurantieclubs groot succes’ (SchadeMagazine) en ‘Financieel adviseur schat faillissementsrisico zakelijke klanten te laag in’ (am:).

 

Wopke Hoekstra

Het is 24 november geworden, om 15:30 uur. En met de feedback van de voorgaande webinars ligt de lat hoog. Mooi dat we daarom kunnen starten met een videoboodschap van de minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Bert heeft heb het ministerie gevraagd of hij iets wil zeggen over:

  • zijn toekomstvisie op de financiële adviesmarkt en de rol van de financieel adviseur;
  • een terugblik op de afgelopen jaren; onder andere op het effect van het provisieverbod voor complexe producten;
  • de verzamelwet Wijzigingsbesluit financiële markten 2021 met onder andere de verplichte provisietransparantie voor (particuliere) schadeverzekeringen;
  • vakbekwaamheid; de Federatie van Assurantieclubs vindt Permanent Actueel (PA) de parel in de Wft en zou dat graag versterkt zien (ten koste van Permanente Educatie (PE).

 

Toekomst

Bert zijn wens is om – daarna – een gesprek te voeren over de toekomst. Want te vaak wordt er een achterhoedegesprek gevoerd; een gesprek over hoe het vroeger was. Het was toen altijd beter. Er werd minder gedaan en meer verdiend. Maar daarmee lossen we – wat mij betreft – niets op.

Het moet dus gaan om de toekomst van het vak van financieel adviseur. Wat is de toegevoegde waarde van het vak voor de consument? En hoe zal of moet het vak zich verder ontwikkelen?

 

Adviseur worden …

Wat Bert namelijk te weinig ziet, zijn jonge mannen en vrouwen die starten in het vak van financieel adviseur. Soms ziet hij hen. Als hij dan met ze in gesprek gaat, is het vaak de zoon of dochter van een financieel adviseur die hun vader of moeder wil opvolgen. Prima. Maar helaas ontmoet Bert daarnaast veel te weinig starters. Terwijl het vak zo mooi is.

Vorig jaar oktober eindigde Bert zijn column ‘Wanneer neemt u een trainee of stagiair aan?’ met de vraag om te investeren in schoolverlaters om daarmee het vak van financieel adviseur weer glans, trots en toekomst te geven.

… En blijven

Een ander stokpaardje van Bert is dat het de hoogste tijd is om PE aan de kant te zetten en PA daarvoor op te waarderen. Niet meer eens per drie jaar een examentje, maar permanent op de hoogte blijven van wijzigingen. Die dus ook permanent zijn toe te passen in klantadviezen.

De – nieuwe – PA kan ook verkregen worden met het bijwonen van avondje ‘kennis en netwerken’ bij een assurantieclub of het volgen van een webinar van de Federatie. Niet als iets om achteroverleunend de punten makkelijk binnen te halen, maar wel om actief kennis te vergaren en na afloop met een vakgenoot over de markt te spreken en over oplossingen te brainstormen.

Kosten leden

€ 0,-

Kosten niet leden

€ 0,-

Er zijn nog geen inschrijvingen

Terug